Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Στο ανθρωπογενές περιβάλλον της όμορφης πόλης μας κυκλοφορούν αρκετά αφρόντιστα  αδέσποτα σκυλάκια προϊόν της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας μας. Ευτυχώς όμως δεν θα είναι από εδώ και πέρα απροστάτευτα. Εκτός από το πλέγμα των Ελληνικών και των Ευρωπαϊκών νόμων που τα προστατεύουν υπάρχει και η φροντίδα των ανθρώπων του συλλόγου «Δικαίωμα Ζωής» και του Δήμου μας. Εδώ και μερικούς μήνες άρχισε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα φροντίδας,θεραπειών και στειρώσεων το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τη Νομαρχία Αθηνών τμήμα Κτηνιατρικής, που ομόφωνα ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, ύστερα από πρόταση των εμπλεκομένων φορέων. 
   
ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ   ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΖΩΟΥ.
 Ο Δήμος σε ενημερώνει για τις υποχρεώσεις σου εάν έχεις κατοικίδιο ζώο σκύλο ή γάτα και οι νόμοι είναι μαζί σου αν στο κατοικίδιο ζώο συντροφιάς    βλέπεις  έναν πολύ καλό φίλο που το θεωρείς σαν μέλος της οικογένειάς σου που θα πρέπει να το φροντίζεις ισόβια, για να εισπράττεις καθημερινά τις χαρές που μπορεί  αυτό να σου προσφέρει. Δεν θα πρέπει να τον εγκαταλείψεις ποτέ να φροντίζεις για την υγεία του, τα εμβόλιά του   και την ευζωία του, να μην τον φυλακίζεις ή να τον δένεις με αλυσίδες χωρίς νερό και τροφή. Η πολύ ζέστη και το πολύ κρύο τον κάνουν να υποφέρει, πονάει δε όπως και εσύ. Πρέπει να στειρωθεί, να σημανθεί με μικροτσίπ αναγνώρισης, έτσι ώστε να μην χαθεί ποτέ από εσένα, γιατί γιαυτόν είσαι    
π ο λ ύ τ  ι μ ο ς   κ α ι   μ ο ν α δ ι κ ό ς.
    Στην βόλτα που θα κάνετε μαζί φρόντισε να μην αφήσετε πίσω σας ακαθαρσίες και σκουπίδια   σαν  ένας πραγματικός φιλόζωος που δεν διανοείται ποτέ να ρυπάνει τον περιβάλλοντα χώρο του, έτσι ώστε η πόλη μας να χαίρεται την καθαριότητα και την ομορφιά της παρέας σας.      
             
ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ.     
1.Νόμος 1197/191(ΦΕΚ Α 240) περί προστασίας ζώων.                        
2.Νόμος 2017/1992(ΦΕΚ Α 31) Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης περί προστασίας ζώων       συντροφιάς.                                      
3.Νόμος 3170/29-07-2003 (ΦΕΚ  Α 191) Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα και άλλες διατάξεις.
4.Υπουργ.Αποφ.280239 (ΦΕΚ Β 1712/19-11-03) Πρόγραμμα αντιμετώπισης αδέσποτων σκύλων και άλλες σχετικές διατάξεις.                
5.Κοινή Υπουργ.Αποφ.280258 (ΦΕΚ Β 1809/04-12-03). 
6.Υπουργ.Αποφ.280261 (ΦΕΚ Β 1843/10-12-03).
ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ.
Ο Δήμος μας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δικαίωμα Ζωής και τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο Μικρών Ζώων άρχισε την εφαρμογή του προγράμματος φροντίδας και στειρώσεων των αδέσποτων σκύλων του.  Κόκκινα λουράκια φοράνε τα  θηλυκά  σκυλιά,  Γαλάζια λουράκια φοράνε τα αρσενικά σκυλιά και η κονκάρδα του Δήμου Γλυφάδας θα δηλώνει ότι είναι εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα και   στειρωμένα.
   Αν τα δείτε στον δρόμο να ξέρετε ότι είναι και αυτά δημότες Γλυφάδας, υπό την προστασία του Δήμου εσείς δε το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα ταΐζετε ή να τα υιοθετήσετε.                       
   Βοηθήστε όλοι να έχουμε ένα ζωντανό οικοσύστημα με ζώα, φυτά και δένδρα ακόμα και μέσα στο μπετόν της πόλης μας.                
Τα στειρωμένα και εμβολιασμένα ζώα δεν είναι ούτε επικίνδυνα ούτε επιθετικά, αλλά περιμένουν την αγάπη σας και την φροντίδα σας.
                                                                                                                       ΦΟΛΕΣ.(ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ)        
Η Πολιτεία είναι υπεύθυνη με τις κτηνιατρικές επιτροπές της  και    μόνο αυτή αξιολογεί την πορεία της υγείας ενός ζώου προτείνοντας  ευθανασία όταν η ασθένεια του ζώου είναι ανίατος και αυτό υποφέρει. Κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα να επέμβει βίαια στη ζωή των αδέσποτων ζώων και ο νόμος είναι αυστηρός καταδικάζοντας όσους εγκαταλείπουν, βασανίζουν, κακοποιούν ή θανατώνουν  αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Οι ποινές φυλάκισης είναι άνευ εξαγοράς με επιπλέον χρηματικό πρόστιμο κατά την έκτισή τους.   Ο   θάνατος   ενός   ζώου  με  φόλα   είναι   επώδυνος   και όποια και αν είναι η χρησιμοποιούμενη ουσία το ζώο καταλήγει μέσα σε φρικτούς πόνους και επιθανάτια αγωνία.  

ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ
Ο Δήμος φροντίζει αρκετούς σκύλους πολλοί δε από αυτούς εδώ και χρόνια είναι κλεισμένοι σε κλουβιά. Ποτέ δεν έχουν δεχθεί ένα χάδι, αγάπη και παρέα. Περιμένουν ίσως εσένα που διάβασες μέχρι το τέλος αυτό το φυλλάδιο που σημαίνει ότι είσαι άνθρωπος με ευαισθησία και ευρωπαϊκή κοινωνική αγωγή.                                                               
   Η Γλυφάδα βασίζεται σε ανθρώπους σαν και σένα  για να αρχίσει να δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.    
  Αν λοιπόν σκέφτεσαι να αποκτήσεις ένα φίλο παντοτινό, κάτι  ξεχωριστό, τότε………………………...…
                                                                                                                                                     

  Ο  Σύλλογος ''Δικαίωμα Ζωής " (Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ζώων Νομού       Αττικής) με έδρα την Γλυφάδα ιδρύθηκε στην Γλυφάδα το 2005,αριθμεί περίπου διακόσια εγγεγραμμένα μέλη και έχει σκοπό να ενεργοποιήσει τους πολίτες αυτής χώρας, να τους μυήσει και να αναπτύξει δραστηριότητες που συνάδουν με την ευαισθησία γνώση, παράδοση,  πολιτισμό και αξίες του σεβασμού προς τη "ζωή" του οικοσυστήματός μας.    
    Στις τρέχουσες δραστηριότητες περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά προγράμματα στα Δημοτικά Σχολεία με έντυπο υλικό σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, την ανακύκλωση,  την φροντίδα των αδέσποτων ζώων και τις αναδασώσεις  έτσι ώστε από παθητικοί παρατηρητές να γίνουν ενεργοί και συνειδητοποιημένοι άνθρωποι.   
   Στον χώρο των ενηλίκων δημιουργούμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις με παρότρυνση για συμμετοχή τους στην ενεργό προστασία του οικοσυστήματος (πυροπροστασία δασικών εκτάσεων των Δήμων μας, ανακύκλωση, αναδασώσεις, καθαρισμός παραθαλασσίων  περιοχών, προστασία περίθαλψη φροντίδα και υιοθεσίες αδέσποτων ζώων, καταδίκη συμπολιτών μας που κακοποιούν ή εγκαταλείπουν ζώα, συμβολή στην κατανόηση των λεπτών ισορροπιών του πλανήτη μας και τέλος στην πάσης φύσεως βοήθεια στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας (άστεγοι, άποροι, πυροπαθείς).
   Οργανώσαμε και υλοποιήσαμε την δασοπροστασία και πυροπροστασία του Υμηττού στην ζώνη ευθύνης του Δήμου Γλυφάδας με Πυροσβεστικά οχήματα, Πυροφυλάκειο,   τζιπ περιπολίας, τον στοιχειώδη και απαραίτητο εξοπλισμό για την αξιοποίηση της εθελοντικής προσπάθειας των δεκάδων εθελοντών μας που συμμετέχουν σ΄αυτή την προσπάθεια, αλλά υπολείπονται  ακόμη πολλά από πλευράς εξοπλισμού για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και έγκαιροι .Η ομάδα μας αναγνωρίστηκε επίσημα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών με αριθμό 23/2009 για το έργο της και την στοιχειώδη υποδομή της. Συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Γλυφάδας (αποφ.Δημ.Συμβ.142/2009) και με τον ΣΠΑΥ (Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού). Συμμετέχουμε σε κάθε δασική πυρκαγιά με τις δυνάμεις μας καθ΄όλη την διάρκεια της αντιπυρικής  θερινής περιόδου και σε αστικά συμβάντα  μόνο κατόπιν κλήσεως την Πυροσβεστικής (πυρκαγιές, πλημύρες, απεγκλωβισμούς ).Έτσι η Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας-Πυρόσβεσης Γλυφάδας με το έργο της κέρδισε τον σεβασμό και αναγνώριση του  Πυροσβεστικού Σώματος και ο ΣΠΑΥ τον κατέταξε στο Δίκτυο των επίλεκτων ομάδων  του Υμηττού ΔΕΟΥ.                                                   
   Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία δυνατή υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Γλυφάδας που να είναι ικανή να αντεπεξέλθει σε κάθε φυσική καταστροφή, ενεργοποιώντας και συντονίζοντας όλες τις ομάδες των εθελοντών προς όφελος των συμπολιτών μας (εθελοντές πυροσβέστες, διασώστες, υγειονομικούς με την αντίστοιχη υποδομή και εξοπλισμό τους).   
   Συμμετέχουμε σε πανελλαδική κλίμακα μαζί με άλλους συλλόγους σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, στα ζώα και στην ανθρώπινη συμπεριφορά απέναντί τους. Σε διεθνές επίπεδο έχουμε συνεργασία με αντίστοιχους συλλόγους, ιδιαιτέρως δε με την UNESCO   με την οποία η συνεργασία παράγει έργο που συνάδει με το καταστατικό του Συλλόγου μας.  Με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τυφλών έχουμε συστήσει την πρώτη πρότυπη σχολή  εκπαίδευσης σκύλων οδηγών Ελλάδος για τυφλούς και ανθρώπους με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα, ( http://www.greekguidedogs.gr/ ) γεγονός το οποίο θα βοηθήσει την ένταξη των τυφλών και των ΑΜΕΑ συμπολιτών μας στις κοινωνικές και εργασιακές διαδικασίες και δραστηριότητες.               
   Στον τομέα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς –ένα αγκάθι στις σχέσεις Ελλάδας  και Ευρωπαϊκής Ένωσης – ο Σύλλογός μας ακολουθώντας τον νόμο συνεργάζεται με τον Δήμο Γλυφάδας στο επιδοτούμενο πρόγραμμα στειρώσεων και εμβολιασμών των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ενεργή συμμετοχή μέσω των εθελοντών του στην υλοποίησή του και στηρίχθηκε και ψηφίστηκε χάρις στην δική μας παρέμβαση και τεχνική μελέτη.                                                       
   Ο Σύλλογος μέσω των εθελοντών του συμβάλλει στην ευζωία και μακροζωία των αδέσποτων ζώων  συντροφιάς του Δήμου μας με ενεργό συμμετοχή στην διατήρηση της υγείας των ζώων        με ιατρική φροντίδα, φαρμακευτικές αγωγές,  εμβολιασμούς, εγχειρήσεις ορθοπεδικές ή άλλης φύσεως, υιοθεσίες, φιλοξενίες και αναδοχές.                                       
   Συμμετέχουμε σε επιτροπές αλλά και κατά μόνας  σε συναντήσεις με την πολιτεία και τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε εξεύρεση λύσεων σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τα ζώα.                                                                                                                                         
   Το ανθρωπογενές περιβάλλον της πόλης μας εκτιμούμε ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει και την χλωρίδα του και την πανίδα του αλλά με κύριο μέτρο την διατήρηση της υγείας και φροντίδας όλων των συντελεστών του.
   Κύριος άξονας της δράσης μας όπως φαίνεται από το καταστατικό μας είναι ο σεβασμός σε κάθε ζωή στον πλανήτη μας και το δικαίωμά της να επιτελεί τον σκοπό της. Ο Δημόκριτος με αναφορά του             στην           κοινωνία         έλεγε " Ίδιον του δημοκρατικού πολίτου είναι η εκούσια ανάληψη κόπων",                      που σημαίνει ότι το κύριο χαρακτηριστικό  της Δημοκρατίας είναι ο  εθελοντισμός. Εμείς επιπροσθέτως πιστεύουμε ότι ο εθελοντισμός είναι το νεοανθρωπιστικό κίνημα που σκοπεύει στην συνοχή της κοινωνίας των ανθρώπων  και   δράσεις  που   συνάδουν  με  την  υπόσταση,  κατάσταση και διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης επί της γης.
   Το δυσκολότερο όμως σε μια κοινωνία είναι να αλλάξουν παγιωμένες καταστάσεις ή "μικρότερης " σημασίας κατά τα λεγόμενα πολλών. Δεν γνωρίζουν όμως ότι όλα είναι δομικά στοιχεία του πολιτισμού μας και ότι όλα είναι εξαρτώμενα μεταξύ τους, το ένα επηρεάζει το άλλο και τελικά όταν προκύπτει ένα παράδοξο ή καταστροφικό αποτέλεσμα είναι συνέπεια μιας λάθος ανάγνωσης μηνυμάτων ή λειτουργίας ενός λάθους μοντέλου  (προτύπου).
   Κύριο λοιπόν μέλημά μας είναι να καταδείξουμε αυτή τη λάθος ανάγνωση των μηνυμάτων με τρόπους που προαναφέραμε και να επέμβουμε πρωτοποριακά και αποτελεσματικά στη επίλυση όλων αυτών.
      Με εκτίμηση, το Δ.Σ. του Συλλόγου «Δικαίωμα Ζωής»