Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

Ο Σύλλογός μας διοργανώνει μία εκδρομή που να συνδιάζει την θάλασσα ,το πολύτιμο πράσινο,την επαφή με την άγρια πανίδα του τόπου μας, και την επίσκεψη σε χώρους που έχουν να μας διδάξουν ιστορία,πολιτισμό και αγάπη για το Θείο και τα πλάσματά του.Όλα αυτά τόσο κοντά μας, στη νότια ματιά του ορίζοντα της Αττικής. 
ΑΙΓΙΝΑ. Νησί που θυμίζει φυστίκι,νεοκλασικά αρχοντικά,ένα σύγχρονο Άγιο,μια παλαιά «Άφαντη θεότητα» Αφαία, τον Κυβερνήτη  Καποδίστρια που την ανακύρηξε πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, το πρώτο Γυμνάσιο της σύγχρονης Ελλάδας , το Ε.Κ.Π.Α.Ζ.  το κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων της Ελληνικής και Μεσογειακής φύσης, το καταπράσινο με πεύκα νησάκι της Μονής με τα ελάφια του και τα κρι-κρι του που πίνουν θαλασσινό νερό ,τη σπηλιά με τις φώκιες,τα περίεργα ψάρια που την τριγυρίζουν όπως το φεγγαρόψαρο, τα δελφίνια και η πτεροφάλαινα,τα πεύκα της που με την σκιά τους σκιάζουν τις ακτές της και το πράσινο διαχέεται στο γαλάζιο τηα θάλασσας για να βρίσκουν φωλιά οι γερακίνες ,η βραχοκιρκινέζα,ο βασιλαετός και ο ασημόγλαρος.

Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου κτίστηκε γύρω στο 1904-1910,
από τον Επίσκοπο Πενταπόλεως Νεκτάριο. Ο Νεκτάριος έζησε
στο Μοναστήρι και πέθανε το 1920. Το 1961 ανακηρύχθηκε Άγιος.
Είναι ο προστάτης Άγιος του νησιού. Το Μοναστήρι βρίσκεται στο δρόμο για την Αγία Μαρίνα και απέχει 6 περίπου χλμ. από την πόλη
της Αίγινας. Η εκκλησία έχει δύο ψηλά καμπαναριά και τέσσερις
σειρές από παράθυρα, που για επιστέγασμα, έχουν όλα  κόκκινα τόξα.  Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου είναι γυναικεία Μονή και σε αυτό ζουν 14 μοναχές.
Η μνήμη του Αγίου γιορτάζεται στις 9 Νοεμβρίου, οπότε συγκεντρώνονται στο Μοναστήρι χιλιάδες πιστών, προερχόμενοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας.
Στο Μοναστήρι υπάρχουν πολλά τάματα και αφιερώματα που προέρχονται από μεγάλο αριθμό προσκυνητών.

Το ΕΚΠΑΖ είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Είναι το πρώτο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων στα Βαλκάνια. Ξεκίνησε τη δράση του το 1984 ενώ στη μορφή αυτή συστάθηκε το 1990, με έδρα των δραστηριοτήτων του στην Αίγινα. Παραλαμβάνει πάνω από 3500 τραυματισμένα εξαντλημένα η δηλητηριασμένα άγρια ζώα το χρόνο, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν σε προστατευόμενα είδη. Από αυτά, πάνω από τα μισά, όσα κρίνονται ικανά να επιβιώσουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον μετά τη θεραπεία τους, απελευθερώνονται. Εδώ εθελοντές από την Ελλάδα αλλά και  όλη την Ευρώπη δίνουν την  ψυχή τους στην θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας τραυματισμένων άγριων ζώων. Έχει συμβάλλει στην προστασία απειλούμενων ειδών που έχουν μικρό πληθυσμό στην Ελλάδα η / και στην Ευρώπη. Τέτοια είναι ο Βασιλαετός, ο Χρυσαετός, ο Στικταετός, ο Κραυγαετός, ο Θαλασσαετός, το Κιρκινέζι, ο Μαυροπετρίτης, το Όρνιο, τα δύο είδη Πελεκάνων, τα Φοινικόπτερα ,οι Χαλκόκοτες, ο Πορφυροτσικνιάς, ο Ήταυρος και άλλα. Εδώ μπορούμε να αγοράσουμε χειροποίητα είδη για ενίσχυση του κέντρου.


O Ναός της (Αθηνάς) Αφαίας βρίσκεται στην Αίγινα, στο ιερό αφιερωμένο στην ομώνυμη θεότητα. Βρίσκεται σε ύψος 160 μέτρων στην ανατολική πλευρά του νησιού. Το ιερό επίσης βρίσκεται 29 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ακρόπολης των Αθηνών. Ο χώρος του ιερού παρουσιάζει ίχνη λατρείας από την ύστερη Μυκηναϊκή περίοδο (1300 π.Χ.) γυναικείας θεότητας της γονιμότητας.  Στη σπηλιά που λέγεται από το μύθο ότι κρύφτηκε η Βριτόμαρτις όταν έφτασε στην Αίγινα η κόρη του Δία και της Κάρμης για να γλυτώσει από τον ερωτευμένο βασιλιά της Κρήτης Μίνωα απ΄όπου και χάθηκε με θεία επέμβαση «Άφαντη». Εκεί    βρέθηκαν ειδώλια προελληνικής γυναικείας θεότητας, της Ευγονίας. Αργότερα η θεότητα αυτή ταυτίστηκε με τη θεά Αθηνά και έτσι προέκυψε η Αφαία Αθηνά. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον Παρθενώνα και τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο σχηματίζουν ισοσκελές ιερό τρίγωνο.


Στο νότιο άκρο της Αίγινας, απέναντι από το χωριό Πέρδικα, υπάρχει η Μονή, ένα καταπράσινο νησάκι που οφείλει το όνομά του στο μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσολεόντισσας. Με καΐκι και σε πέντε λεπτά βρισκόμαστε από την Αίγινα στη Μονή που στο καταπράσινο περιβάλλον της έχουν καταφύγιο τα «πλατώνια» ελάφια ίδιου είδους με αυτά της Ρόδου που σε εκπλήσσουν με τα ευγενικά και μεγάλα μάτια τους. Υπάρχουν επίσης κρι-κρι και παγώνια που μπορείτε όλα να τα ταΐσετε γιατί είναι εξημερωμένα και φιλικά  με τον άγριο άνθρωπο.   

Υιοθετήστε ένα αδέσποτο

Την παραμονή της εορτής των πολιούχων της Γλυφάδας Κων/νου και Ελένης, εθελοντές του συλλόγου μας βρέθηκαν μέσα στο πλήθος των προσκυνητών.  Μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια για την ιστορία του συλλόγου μας, τις προσπάθειες τους στους τομείς των αδέσποτων, του περιβάλλοντος και των σκύλων οδηγών τυφλών. Η έκκληση του συλλόγου μας είναι για υιοθεσίες  αδέσποτων σκύλων του Δήμου μας, αλλά και αυτών που χρόνια είναι έγκλειστα σε κυνοκομείο  χωρίς την ζεστασιά, φροντίδα και αγάπη ενός συντρόφου. 
Μοιράστηκαν πάνω από 500 φυλλάδια και περιμένουμε την απόκριση του φιλοζωικού κοινού της Γλυφάδας.